* Noutăți *

 • 29 Martie 2019

Dragi părinți,

îmi cer iertare că am răspuns atât de târziu la comentariile voastre!

Am realizat câteva pagini noi. Astfel, au apărut:

Povestea Elei

și

Povestea lui Nectarie și a Alexandrei.

Iisus Hristos, Domnul cel Bun, să ne întărească în durerea noastră!

Vă mulțumesc pentru curaj și vă îmbrățișez!

 

 • 5 Septembrie 2017, Prăznuirea Sfântului Proroc Zaharia și a Dreptei Elisabeta, părinții Sfântului Ioan Botezătorul

Dragii mei,

am creat o nouă pagină ce o aduce mai aproape de noi pe Alexandra.

Mulțumesc Anca pentru că ai fost atât de puternică încât ai așternut pe hârtie povestea fetiței tale și iertare că o public atât de târziu!

 

 • 30 Mai 2015, Sîmbăta Cincizecimii

Decizie istorică a Curții Supreme din Portugalia: Pruncul nenăscut NU este doar o parte a corpului mamei, ci o ființă umană, cu demnitatea unei persoane

În disputa pro și contra avort, tabăra pro aduce în discuție faptul că pruncul din pântecele mamei nu este o ființă umană, așadar n-ar beneficia de drepturile unei persoane.

Această argumentație a primit o puternică lovitură juridică din partea Curții Supreme de Justiție a Portugaliei.

Curtea a fost chemată să se pronunțe în cazul unui bărbat de 25 de ani, care a decedat în urma unui accident de mașină și care a lăsat în urmă un copil de 18 luni și pe soția sa însărcinată cu al doilea copil.

Judecătorii au trebuit să decidă în ce măsură copilul nenăscut la data accidentului lui poate fi îndreptățit la o compensație pentru pierderea tatălui său, informează Știri pentru viață.

114543

Curtea a decis astfel:

Copilul nenăscut este o ființă umană într-o fază particulară a vieții sale, care se dezvoltă progresiv și neîntrerupt, ca fiecare dintre noi cei născuți deja.

La naștere, ființa umană intră în „polis” (societate) de aceea legea face distincție și acordă relevanță acestui fapt. Dar este aceeași ființă umană ca și înaintrea nașterii.

Copilul nenăscut este o ființă umană vie cu întreaga demnitate inerentă persoanei umane. Nu este un lucru. Nu este o parte din viscerele mamei.

Nu legea este cea care definește persoana. Calitatea de ființă umană este apriorică legii și statului însuși. Este biologică. Legea, care se schimbă din când în când și de la loc la loc, nu poate niciodată nega personalitatea umană. Rolul legii este acela de a recunoaște și proteja fiecare ființă umană(Art. 24 și 26 din Constituția Portugaliei).

Poziția în care s-ar afla cei doi copii față cu drepturile la compensații le-ar viola dreptul constituțional la egalitate. Cea mai mare daună în acest caz este lipsa sprijinului necesar și al afecțiunii paterne pe care ambii copii o simt cu intensitate echivalentă.

Concluzia Curţii:

Copilul nenăscut nu este o simplă masă organică, o parte a corpului mamei, sau, în expresia latină clasică, o «portio viscerum matris», ci o ființă umană cu demnitatea unei persoane umane, independente de sistemul legal al fiecărui stat, fie că acesta recunoaște sau nu personificarea sa legală.

Pentru a citi decizia în original, faceți clic AICI.

SURSA: www.activenews.ro

 

 • 25 Martie 2015

Icoana_BV

De Buna Vestire, ne-am îmbogățit cu Povestea lui Mihail. Mulțumim preotesei Elena Adriana pentru că ne-a împărtășit-o!

Veșnică pomenire pruncului Mihail!

 

 • 12 Martie 2015

Dragii mei, ne-am îmbogățit cu Paginile dedicate memoriei Ioanei și a lui Valeriu. Mulțumiri părinților că au găsit în inimi puterea de a ne spune poveștile lor!

Sfînta Treime să vă mîngîie dragi părinți, iar copiilor voștri să le fie pomenirea veșnică!

descărcare

 

 • 3 Ianuarie 2015

La mulți ani cu sănătate și cu binecuvîntare tuturor celor care poposiți pe acest blog!

Fie ca Sfînta Treime să vă ocrotească și să vă dea putere să vă duceți durerea!

Avem o nouă pagină, creată cu Povestea Antoniei și a Mariei, relatată de către mama lor.

Vă invit să o citiți aici.

Pomenirea lor în neam și neam!

 

 • 18 Noiembrie 2014

Am postat atât pe Pagina Sarei Maria, cât și pe Pagina Fotografii, câteva poze cu Sara Maria la 30 de săptămâni. Veșnică să îi fie pomenirea!

DSC_1979

 

 • 1 Noiembrie 2014

Dragilor,

am adăugat o nouă pagină,

dedicată memoriei Sarei Maria.

13203_443215529088177_186557268_nTatăl Sarei Maria este al doilea tătic ce ne povestește durerea și îi mulțumim!

Să aveți o duminică binecuvîntată!

 

 • 18 Octombrie 2014

Doamne ajută!

Ne-am mai îmbogățit cu o pagină și cu o poveste de viață și de durere: Povestea Mihaelei.

Puteți să o citiți la pagina următoare:

http://pruncipierdutisinascutiinaintedevreme wordpress.com/povestea-mihaelei/

 

 • 22 Mai 2014

Am adăugat un nou text la Pagina Texte Patristice, Scrieri Teologice și Literatură Creștină Veche.

Textul aparține Părintelui Petroniu Tănase, monah ce a viețuit la Schitul românesc Prodromu din Muntele Athos. Îl postez și aici, cu nădejdea că vă va fi alinare.

– Cum trebuie sa privim necazurile?

– Spune Sf. Ioan Gura de Aur: de mare folos sunt necazurile, pentru ca ne curata de pacate si ne fac mai intelepti. Dumnezeu, in milostivirea Lui, ne da si incercari. Trebuie sa le rabdam, ca ele nu vin fara rost; nu trebuie sa ne revoltam. Daca stie Dumnezeu si numarul firelor de par din cap, atunci tot ceea ce vine asupra noastra e cu ingaduinta Lui. Iar daca Dumnezeu ingaduie ceva, aceea este numai spre folosul nostru. “Domnul a dat, Domnul a luat, fie Numele Domnului binecuvantat”. Zic unii: “De ce ma pedepseste Dumnezeu asa, ca n-am facut nici un rau ?”. Trebuie, dar, sa intelegem ca fiecare avem o cruce de dus, care nu e mai grea decat putem duce, si care ne e de folos.”

SursA: http://www.crestinortodox.ro/interviuri/interviu-arhimandritul-petroniu-tanase-staretul-schitului-prodromu-70463.html#

 

 • 5 Mai 2014

Hristos a înviat!

În aceste zile luminate de Învierea Domnului, vreau să vă pun în inimi acest gînd bun, că Hristos a înviat!

Să avem nădejde în mila Domnului că și copiii noștri vor învia!

Am realizat două pagini:

Povestea lui Carmen

și

Povestea Adinei,

cu două povești care nădăjduiesc să fie – în același timp – tulburătoare și tămăduitoare pentru atît pentru mamele care le-au scris, cît și pentru mamele care le vor citi și se vor întări în inimi.

 

 • 18 Martie 2014

Am creat o nouă pagină, dedicată pruncului Serafim: https://pruncipierdutisinascutiinaintedevreme.wordpress.com/povestea-lui-serafim/

Povestea lui, plină de dragoste și de durere, este spusă de mămica lui, Silvia. Fie ca amintirea lui Serafim să fie veșnică în inimile noastre și fie ca Domnul să te mîngîie cu iubirea Lui, dragă Silvia!

 

 • 19 decembrie 2013

Poveștile pruncilor noștri se îmbogățesc cu Povestea lui Luca și a lui Andrei, relatată de tatăl acestora.

Veșnică să le fie pomenirea!

 

 • 18 decembrie 2013

Am postat Povestea Lilianei, în memoria pruncului pe care l-a pierdut într-o zi de iarnă, 19 decembrie.

Veșnică să îi fie pomenirea!

 

 • 18 octombrie 2013

Slujbe religioase pentru pruncii născuți înainte de vreme aprobate de Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe din America

Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe din America și-a încheiat lucrările de toamnă joi, în 17 octombrie 2013. Prea Fericirea Sa, Mitropolitul Tihon, a prezidat lucrările, care s-au deschis cu două zile în urmă.

2013-1017-synod1__large

2013-1017-synod3__large

Potrivit celor precizate de Protoiereul Eric G. Tosi, secretarul  Bisericii Ortodoxe din America, în afara faptului că membri Sfîntului Sinod au audiat rapoartele întocmite de Cancelarie, Secretariat și Trezorerie, aceștia au luat următoarele hotărîri și decizii.

(…)

Printre acestea, cea mai importantă hotărîre pentru blogul nostru este cea de la punctul șase.

Aceasta spune:

La recomandarea Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Benjamin  AU FOST APROBATE PENTRU A FI FOLOSITE ÎN SCOP LITURGIC TEXTELE ȘI CELE DOUĂ SLUJBE DE ÎNMORMÎNTARE PENTRU PRUNCII MORȚI ÎNAINTE DE NAȘTERE – UN TEXT POATE FI CELEBRAT LA SCURT TIMP/ IMEDIAT DUPĂ MOARTE, IAR CELĂLALT TEXT POATE FI FOLOSIT ÎN CADRUL SLUJBEI DE ÎNMORMÎNTARE.

(Traducere din limba engleză: E.T.)

SursA: LostInnocents

 

 • 11 iunie 2013

2 icoane ortodoxe pentru mamele care au pierdut un prunc:

 • Mîntuitorul Iisus Hristos și pruncii

miscarriage icon

 • Îngerul păzitor și pruncul

guardian-angel

SursE:

http://allsaintsbloomington.org/cemetery/infant-memorial-garden/miscarriage-bereavement-resources/

http://www.johnsanidopoulos.com/2010/04/on-guardian-angels.html

http://lostinnocentsorthodox.blogspot.ro/2013/02/miscarriage-icons.html

 

 • 9 iunie 2013

Embrionul uman este un suflet – Diac. George Aniculoaie

adam-si-eva

Patriarhia Română susţine iniţiativa cetăţenească europeană „Unul dintre noi“, care solicită Uniunii Europene să înceteze finanţarea activităţilor care includ distrugerea embrionilor umani. Fidelă credinţei sale că viaţa specific umană începe din momentul fecundării, Patriarhia atrage atenţia asupra faptului că distrugerea de embrioni umani este un act inacceptabil din punct de vedere spiritual-moral.

Dumnezeu a creat viaţa sub toate aspectele ei, iar în ceea ce priveşte viaţa omenească, El a arătat o grijă deosebită. „Viaţa omenească nu este produsul devenirii spontane a lumii, ci, pentru apariţia ei, Dumnezeu a avut o grijă deosebită: omul nu apare la poruncă, ci în urma unui sfat şi a unui act special al Sfintei Treimi, act exprimat de aghiograf prin termenul de plăsmuire şi de suflare de viaţă. Viaţa omenească nu este determinată doar de plăsmuirea omului din pământ, ci şi (sau mai ales) de suflarea viu-făcătoare a lui Dumnezeu. Aceasta ne dovedeşte faptul că omul nu este simplă fiinţă biologică, ci este deodată suflet viu (Facere 2, 7) şi trup omenesc (nu orice trup) viu. Aşa a apărut primul om (Adam), aşa au apărut, apar şi vor apărea – cu voia lui Dumnezeu – oamenii în istorie: suflete vii în trupuri vii“, spune Comisia de Bioetică a Patriarhiei Române.

Omul este, aşadar, o fiinţă psiho-fizică ce a fost şi este creată de Dumnezeu după chipul Său (Facere 3, 28), în vederea asemănării cu El. „Consecinţa logică a acestei învăţături şi credinţe este aceea că toate fiinţele omeneşti sunt în mod fundamental egale între ele în ceea ce priveşte natura şi vocaţia lor. Ele posedă deodată, actual şi potenţial, aceeaşi demnitate şi aceeaşi valoare: sunt chip al lui Dumnezeu, dar chip într-un continuu proces de asemănare cu Dumnezeu. Revelaţia (consemnată în Sfânta Scriptură şi în Sfânta Tradiţie) ne oferă suficiente dovezi că ceea ce s-a zămislit în femeie este fiinţă omenească (nu simplu „produs de concepţie“), care nu exclude grija lui Dumnezeu şi care trebuie să se bucure de respectul datorat demnităţii umane. Cum Biserica are o grijă deosebită faţă de fiinţele umane neputincioase şi fără apărare, nu poate să nu se îngrijoreze cu privire la cele mai neputincioase fiinţe omeneşti, embrionii umani şi pruncii nenăscuţi“, mai spune Comisia de Bioetică.

Embrionul, fiinţă unică şi irepetabilă

Teologul Jean-Claude Larchet, în lucrarea sa „Etica procreaţiei în învăţătura Sfinţilor Părinţi“, alocă un capitol embrionului uman. Acesta susţine că „teoria însufleţirii imediate a omului, prin care se admite că el primeşte dintru început un suflet deplin, care îl face din clipa în care a fost conceput o fiinţă omenească deplină, un ipostas cu o existenţă independentă şi o persoană, corespunde Tradiţiei Bisericii de Răsărit, primită de timpuriu şi păstrată până în ziua de azi“. Însufleţirea imediată a omului este afirmată pe scurt la Sfântul Irineu, îşi găseşte temeiuri în opera Sfântului Grigorie de Nyssa, câştigă la Sfântul Maxim Mărturisitorul întreaga sa precizie în cadrul unei antropologii creştine profund elaborate şi este apoi confirmată de Părinţii care au urmat. „Prin concepţia creştină, care-l consideră drept ipostas, embrionului i se recunoaşte o valoare în sine şi, de asemenea, este privit ca o fiinţă unică şi irepetabilă, a cărei existenţă are astfel o valoare absolută, care obligă la respectarea sa, cu atât mai mult cu cât se consideră totodată că are de la început un suflet raţional şi mintal; el este văzut de asemenea ca persoană, care îşi transcende realitatea biologică şi chiar pe cea psihică, legată în chip obiectiv de o realitate mai presus de ea. În termeni biblici, această legătură se exprimă prin încredinţarea că embrionul, din prima clipă a existenţei sale, poartă în el chipul lui Dumnezeu şi este menit să dobândească asemănarea cu El în cadrul unei dezvoltări continue, care transcende dezvoltarea sa biologică“, mai spune Jean-Claude Larchet.

Multe alte consideraţii vin să confirme în ochii Părinţilor valoarea embrionului uman şi respectul care i se datorează, în special faptul că sufletul său este creat de Dumnezeu, sau faptul că el este privit ca un dar al lui Dumnezeu, care se cuvine cinstit ca atare, sau încă şi faptul că Logosul lui Dumnezeu, făcându-Se om, a binevoit să fie El însuşi prunc în pântecele Fecioarei, sfinţind prin chiar dumnezeirea Sa această primă modalitate şi primă etapă a existenţei omeneşti. „Ideea exprimată de Sfântul Maxim Mărturisitorul că logosul oricărei fiinţe omeneşti – în care se cuprind ipostasul şi natura ei, venirea la existenţă într-un anumit moment şi destinul său spiritual – a fost definit de voinţa dumnezeiască şi îşi are temeiul în Logosul dumnezeiesc mai înainte de toţi vecii vine şi ea în sprijinul recunoaşterii valorii embrionului şi fetusului uman, ca şi ideea, dezvoltată de unii Părinţi, că el continuă să trăiască şi chiar să crească în veşnicie, potrivit unei alte modalităţi de a fi, până la o maturizare care-i permite să se împărtăşească de bunătăţile dumnezeieşti“, conchide teologul Jean-Claude Larchet.

Deci, după cum învaţă Biserica, embrionul uman are suflet, este o fiinţă omenească deplină, un ipostas şi o persoană. Aşadar, orice experiment care are ca finalitate distrugerea embrionului uman este un atentat la viaţa omului. Pentru a stopa aceste experimente ucigaşe putem semna iniţiativa cetăţenească europeană „Unul dintre noi“, fie online, pe site-ul www.orthodoxero.eu, fie prin formularul printat pe care îl găsim în biserici.

Părinţii vorbesc de apariţia simultană a trupului şi a sufletului

„Am susţinut tovărăşia cărnii şi a sufletului de la început, de la unirea seminţelor înseşi, şi până la completa dezvoltare a fătului.“ „De la zămislire trupul şi sufletul sunt în acelaşi timp semănate, formate şi aduse la viaţă.“ (Tertulian)

„Sufletul nu este anterior trupului cât priveşte existenţa; şi nici trupul nu se formează înaintea lui, ci aceste două elemente apar în acelaşi moment“ (Sfântul Irineu)

„(…) îngerii sunt cei care aduc sufletul înainte de zămislire, iar când se spune în Evanghelie «pruncul a săltat (…) în pântecele meu» (Lc. 1, 44), aceasta arată că avea suflet.“ (Clement Alexandrinul)

„N-a fost dată nici o întâietate unuia sau altuia, nici sufletului faţă de trup, nici invers, pentru ca nu cumva din pricina unei deosebiri de timp să ajungă omul în vrajbă cu sine însuşi (…). Aşadar, cu dreptate se poate spune că nici sufletul nu exista înainte de trup şi nici trupul nu există înainte de suflet, ci pentru amândoi nu-i decât un singur început (…), şi anume în primele momente ale venirii noastre pe lume.“ „Embrionul este un izvor de căldură şi de putere, dovadă că este însufleţit.“ (Sfântul Grigorie de Nyssa)

„Trupul şi sufletul sunt părţi ale omului, şi părţile au cu necesitate o referire una la alta – pentru că ele constituie întregul care le caracterizează -, iar cele referitoare una la alta sunt din cele ce totdeauna şi oriunde au venit la existenţă deodată, constituind ca părţi, prin întâlnirea lor, forma întreagă.“ „E cu neputinţă ca sufletul şi trupul, ca părţi ale omului, să existe în timp unul înaintea altuia, pentru că altfel «logosul» – adică definiţia esenţială a omului -, la care se raportează fiecare dintre ele, se va evapora.“ (Sfântul Maxim Mărturisitorul)

„Trupul şi sufletul au fost făcute simultan (de Dumnezeu), şi nu întâi unul şi apoi celălalt (…).“ (Sfântul Ioan Damaschin)

„Sufletul se dă în acelaşi timp cu trupul, aşa încât este împreună existent cu el şi de o vârstă, din clipa formării trupului. Într-adevăr, omul a fost făcut în acelaşi timp din trup şi suflet şi ele nu sunt cumva unul mai înainte de celălalt sau unul după altul.“ (Sfântul Nichita Stithatul)

SursA: ziarulLumina

 

 • 2 aprilie 2013

Am realizat o nouă pagină, unde puteţi citi Povestea Danielei.

Post cu sănătate şi cu bucurie!

mat. Eufemia

 

 • 6 februarie 2013

SursA: Lost Innocents

 

 • 8 Ianuarie 2013

Pentru totdeauna vei fi în inima mea de Presbitera (Preoteasa) Eleni

Kathryn Anne Los

Sursa: Website-ul Ministerului Sănătăţii din Slovacia

„Această sculptură a fost realizată de Martin Hudáčeka din Banska Bystrica şi este dedicată pruncilor pierduţi şi născuţi înainte de vreme şi, în egală măsură, mamelor a căror viaţă se schimbă pentru totdeauna şi care vor şti să preţuiască/ vor fi conştiente de valoarea vieţii umane.

Prima oară când am văzut această sculptură am plâns şi am ţipat aproape o oră, deoarece m-a mişcat în adâncul inimii. M-am gândit la toate mamele a căror braţe sunt goale şi care tânjesc să îşi ţină în braţe copiii. Astăzi este ziua în care îi pomenim pe cei 14.000 de prunci ucişi de Irod. (Este vorba despre o postare din 28 decembrie 2012.)

Gânduri: Pierderea unui prunc este dureroasă, pierderea este grea, pierderea nu este corectă. Pierderea unui prunc, avortul spontan sau oricum altfel vreţi să îl numiţi, reprezintă toate acestea. Pierderea unui copil la orice vârstă este la fel de grea. Nu există răspunsuri şi chiar atunci când ele există, nu sunt suficiente, pentru că o parte din viitorul tău va lipsi pentru totdeauna. O parte din inima ta a plecat.

Spunând toate acestea, cu inima plină de compasiune şi de iubire, avortul nu înseamnă o pierdere, ci este o alegere. Nu contează cum încercăm să îl „definim” ca fiind acelaşi lucru cu pierderea unui prunc. NU este acelaşi lucru. Pierderea unui copil nu are alte opţiuni/ alegeri. Este posibil să te vindeci după ce ai luat această decizie, la fel cum iei altele. Dacă însă alegi să defineşti alegerea de a avorta cu pierderea unui prunc, ce fel de vindecare este asta, ce fel de vindecare e posibilă când te minţi pe tine însăţi? Am cunoscut femei care şi-au petrecut întreaga viaţă plângând din pricina deciziei pe care au luat-o de a pune capăt unei vieţi. Adevărata vindecare pentru cele care au ales această cale poate fi posibilă doar dacă recunoaştem mai întâi care este adevărul.

Aşadar, există nădejde. Trebuie să căutaţi un părinte duhovnic.

Pentru cele care vreţi să luaţi în considerare o altă alegere, o alegere ce înseamnă iubire, o alegere pentru viață și respect,
ALEGEŢI SĂ ADOPTAŢI UN COPIL.

Şi această alegere poate fii la fel de dureroasă, pe cât este de plină de iubire, pentru toate părțile, dar este mai puțin dureroasă decât altă alegere. Nu există durere, există un sentiment de pierdere pentru ambele mame, atât pentru mama care alege să dea copilul spre adopţie, cât şi pentru cea care îl adoptă. Este nevoie de o femeie puternică care să recunoască acest lucru și care să meargă împotriva societății, ce împinge lucrurile să se încheie rapid, pentru a merge mai departe, pentru a ascunde o sarcină, și pentru a alege să distrugă o viață. Este nevoie de o femeie puternică care să fie conştientă de limitele ei. Este nevoie de o femeie puternică, ce iubeşte o persoană atât de mult încât să accepte aceste limite în lume ca fiind o parte din voinţa lui Dumnezeu. Am cunoscut femei care au experimentat toate aceste aspecte ale vieţii. Este nevoie de o femeie puternică care să aleagă adopţia. Femeile ai căror copiii au fost masacrați de către Irod, nu au avut de ales; ele doar au pierdut copiii, au fost îndurerate şi au suferit.

Nu există alegeri uşoare. Dar, dincolo de durere, poate exista BUCURIE!

Adopţia înseamnă DRAGOSTE şi ADEVĂR şi VIAŢĂ.

Este un alt dar de la DUMNEZEU.

Alegerea este a voastră.

Femeile puternice aleg ADOPŢIA”.

(Traducere din limba engleză de E.T. după FieldsofBasil.blogspot.com )

 

 • Decembrie 2012

CUM să facem faţă pierderii unui copil în timpul sărbătorilor

de Matuşka Anna
Aceia dintre noi care și-au pierdut copiii pot să fie îngroziţi de sărbătoare (prin care înțeleg cu adevărat Crăciun / Nașterea lui Hristos). Accentul pare pus atât de mult pe comuniune, pe familie și, totuși, în casă avem locuri goale. Tentația este de a jeli (prea mult) și de a simţi auto-compătimire. Într-adevăr, de Crăciun poate fi un moment dificil. Chiar eu însămi mi-am îngropat un copil cu 10 zile înainte de Crăciun, anul trecut, așa încât știu despre ce vorbesc. Însă, trebuie neapărat să-L rugăm pe Dumnezeu să nu ne lase să cădem în ispită în acest timp. Ortodocșii știu că există întotdeauna ispite mai mari în timpul posturilor. Suntem, de asemenea, vulnerabili la ispite mai ales când trecem printr-o mare durere. Demonii nu au concediu nici de sărbători.

Acceptați faptul că unii oameni vă vor sugera că „viaţa merge înainte”, cuvinte prin care vor să spună „uitaţi că aţi avut vreodată pe acel copil”. Cu toată sinceritatea, nimeni nu vrea cu adevărat să fie în jurul cuiva care este în doliu de Crăciun. E incomod şi te face să te simţi trist în loc să te simţi fericit. Acest lucru sună prea simplist, dar aceasta e cu adevărat punctul central al problemei. Am spus de multe ori că este mai ușor să vezi că cineva în doliu plânge, în comparaţie cu faptul că poţi să plângi împreună cu el. Această împărtăşire a durerii este greu de acceptat, dar reprezintă un act de milostenie.

Fiți stăruitori în rugăciune. Veți fi fixaţi pe evidentele declanșări de durere, dar vor exista întotdeauna mici surprize. Când am agăţat anul trecut ciorapii pentru copiii mei în viaţă, am văzut  „ciorapul copilului”, care a fost al meu pe vremea când eram copil. În familia noastră acest ciorap este întotdeauna proprietatea copilului mai mic. Am așteptat ca în acel an să aparțină altcuiva, dar nu a fost să fie aşa. Ciorapii au declanșat, de asemenea, durere şi pentru sora mea. Ea a suferit o pierdere în a adopta un copil și anul acela în care a agăţat ciorapul a fost dureros pentru că acel ciorap ar fi aparţinut unui copil pe care nu a putut să îl aducă acasă. Dumnezeu este acolo, cu brațele deschise pentru a vă aduce mângâiere atunci când simțiți acele lovituri intense de durere. Întotdeauna să vă întoarceţi spre El.

Este o nebunie să credem că vom fi capabili să îl uităm pe copil (copiii) la Sărbătoarea Naşterii lui Hristos. Nu îi veţi uita şi, de aceea, puteți face unele lucruri foarte stupide prin această încercare de a uita. Este mai bine să recunoaștem de la cap la coadă tot ceea ce s-a întâmplat. Spuneţi-vă vouă înşivă: „Ce avem de gând să facem în acest an de Crăciun pentru ca să ne amintim de copilul nostru/copiii noştri, într-un mod bun?” Am avut de înfruntat această durere de Crăciun, anul trecut, atunci când nu mi l-am amintit numai pe copilul pe care tocmai îl înmormântasem, ci şi pe cel pe care l-am înmormântat înainte de Paşti, tot în acel an. Iată câteva sugestii:

–        Achiziționaţi sau realizaţi un ornament pentru copilul dumneavoastră. Agăţaţi-l pe brad în fiecare an.

012

–        Dacă alegeți să agăţaţi un ciorap pentru copilul vostru plecat, asigurați-vă că nu îl lăsați gol în dimineața de Crăciun. Acest lucru vă va provoca o durere imensă. Umpleţi-l cu ceva pentru a-l da la altcineva, ca un act de caritate. Puteți face din aceasta o tradiție anuală.

019

–        În Ajunul Crăciunului cântaţi troparele sfinților protectori ai fiecărui membru din familie. Includeți şi troparele sfinţilor protectori ai copilului dumneavoastră plecat la Domnul.

–        Faceţi acte de filantropie în memoria copilului dumneavoastră. Donaţi lucruri la un adăpost pentru femei, la o organizație pro-viață, la un adăpost pentru femeile gravide, la o maternitate, etc.

–        Donaţi o icoană pentru  parohie în memoria copilului dumneavoastră (cu binecuvântarea duhovnicului dumneavoastră).

–        În general, faceţi ceva pentru altcineva mai puţin norocos. Aceasta este o modalitate clasică de a vă simți mai bine. Posibilitățile sunt nelimitate aici.
[Vă rugăm să lăsați orice sugestii suplimentare la comentarii.]

Dacă sunteți prieten sau membru al unei familii care a suferit o pierdere a unui copil și dacă încercaţi să îi ajutaţi, uitaţi-vă la lista de mai jos pentru sugestii. Am fost incredibil de plăcut impresionată anul trecut de oamenii care mi-au trimis ornamente pentru brad pentru băieții mei. Şi primirea unei felicitări pe care scrie: „O donație a fost făcută la X în memoria lui (copilul),” ar fi un lucru minunat. Fiţi sensibili atunci când ne gândim la alte lucruri de făcut. Eu nu sugerez să coaseţi/să realizaţi un ciorap sau alte elemente care, de obicei, sunt destinate copiilor vii, cu excepția cazului în care persoana v-a cerut să faceţi asta.

Amintiți-vă că copilul dumneavoastră petrece Crăciunul în Rai! El sau ea cântă cu oastea cerească. Hristos Îi va ajuta mereu pe cei care se întorc la El. Recunoașteți că sunteţi îndureraţi şi rugaţi-L pe Hristos să vă mângâie inima îndoliată.

Traducere din limba engleză de E.T. după LostInnocents.

[Eu am cumparat ornamentul din imaginea de jos pentru Nectarie, pe care l-am agatat de brad pentru a-mi aduce aminte de el (: ]

Ornament Nectarie

 

 • 19 August – Ziua Speranţei

… este ziua în care se vorbeşte deschis despre pierderea copiilor care au fost doriţi de părinţii lor, dar care au murit înainte de vremea la care trebuiau să se nască. Această zi este una în care părinţii pot să onoreze amintirea pruncilor lor.

De asemenea, sărbătorind această zi specială o dată pe an, mamele şi taţii pot vorbi despre sarcină, despre pierderea unui prunc sau a unui copil. Făcînd acest lucru, vom reuşi să spargem pereţii în spatele cărora se află părinţii care nu se vor mai teme să vorbească despre aceşti copiii.

Veşnica lor pomenire!

Am preluat această fotografie şi informaţiile despre ziua de 19 August de pe site-ul http://carlymarieprojectheal.com/international-dates/august-19th-day-of-hope.

 

 • 26 Iunie 2012

Asociaţia Creştin Ortodoxă de Medicină, Psihologie şi Religie (OCAMPR) din Statele Unite ale Americii a anunţat pe site-ul oficial Conferinţa cu tema:

Pruncul conceput: tratament pentru infertilitate, avort şi pierderea pruncului înainte de vreme.

Această Conferinţă va avea loc în 2-3 Noiembrie la Chicago.

SursA: LostInnocents.blogspot.com

 

 • 27 Mai 2012

Hristos S-a înălțat!

Înainte de a posta detalii despre un eveniment frumos – organizat de EMMA în mai multe orașe din țară și din Europa -, eveniment prin care se dorește să existe o zi în care să ne amintim de copiii pe care i-am pierdut, vreau să fac următoarea precizare:

Consider că NU putem să îi numim pe copiii noștri ”îngeri” sau noi să ne numim ”mame de îngeri” sau ”tați de îngeri” sau ”părinți de îngeri” nici măcar metaforic, deoarece:

1. Îngerii sînt ființe spirituale, ei nu au nici mame, nici tați. Ei sînt creați de Dumnezeu, din nimic, nu din ceva preexistent şi nici din fiinţa lui Dumnezeu – în conformitate cu învățătura Bisericii noastre Ortodoxe.

2. Pruncii sau bebelușii pe care i-am pierdut, pe care i-am născut fără de viață, sînt copiii noștri, sînt ființe umane, supuse atît morții și păcatului strămoșesc, cît și proniei și iconomiei lui Dumnezeu. Și, de aceea, trebuie să înțelegem că sînt oameni și să îi asumăm drept ființe umane, ca provenind din trupul nostru uman, nu ca făcînd parte din cetele îngerilor.

Iată articolul semnat de Alexandra Ștefănescu despre acest eveniment:

”Si in acest an, copilasii plecati prea devreme din aceasta lume, vor avea parte de o zi numai a lor, marcata de Organizatia E.M.M.A. prin Ziua Parintilor de Ingeri, singurul eveniment din Romania dedicat memoriei copiilor plecati dintre noi.

Aflat la a cincea editie, evenimentul se desfasoara simultan in 15 orase din tara si 5 din strainatate (Londra si Harlow din Anglia, Jossigny si Bastia din Franta si Toledo din Spania).

Parintii care vor lua parte la eveniment vor aprinde lumanari in memoria copiilor care nu mai sunt printre noi si vor inalta simultan, in toate cele 20 de orase, baloane colorate, ca ritual simbolic de despartire.

Anul acesta, in Iasi, evenimentul are loc in Parcul de la Palatul Culturii, duminica, 27 mai, incepand cu ora 17:30.

In Bucuresti, evenimentul se desfasoara in alta locatie decat cea de pana acum, si anume, in Parcul IOR, intrarea dinspre intersectia strazilor Baba Novac si Campia Libertatii.

Credem ca aceasta schimbare marcheaza o noua etapa in evolutia Organizatiei E.M.M.A. Este timpul sa devenim mai vizibili in ochii opiniei publice. Incet, incet lumea incepe sa inteleaga care este rolul si misunea noastra, sa priveasca cu alti ochi Parintii de Ingeri si, prin alegerea unei locatii deschise publicului larg, am dorit sa oferim tuturor posibilitatea sa fie mai aproape de noi, mai usor.

Ca in fiecare an, si anul acesta incercam sa oferim parintilor care au trecut prin drama pierderii unui copil, suportul emotional de care stim ca au nevoie. Acest eveniment are o semnificatie aparte, in mod special pentru parintii care au pierdut un copil inainte de nastere, momentul inaltarii baloanelor simbolizand despartirea de copilul pe care nu au apucat sa-l vada, sa-l tina in brate, sa-l cunoasca. Este un moment emotionant care alina la gandul ca pot face asta, pentru copilul plecat prea curand de langa ei! Din proprie experienta stiu ca niciun om nu trebuie sa treaca singur prin asa ceva si ca o vorba buna, spusa cu sinceritate, poate face diferenta majora intre un suflet chinuit si un om pe cale sa accepte incercarile vietii„, declara Bianca Brad, fondatoarea Organizatiei E.M.M.A.

Primul balon care se va inalta de la Bucuresti va fi dedicat micutei care si-a pierdut viata recent, in apropierea locului in care se va desfasura evenimentul.

Ora de incepere pentru toate evenimentele din tara va fi 17:30.

Locatiile de desfasurare a Zilei Parintilor de Ingeri, in orasele din Romania, sunt:

IASI – Parcul de la Palatul Culturii

BUCURESTI – Parcul IOR (intrarea dinspre intersectia strazilor Campia Libertatii cu Baba Novac)

BAIA MARE – Campul Tineretului in fata Muzeului de Etnografie

BRASOV – Parcul Central Titulescu

BUZAU – Parcul Crang

CLUJ NAPOCA – Parcul de la Belvedere

CONSTANTA – Plaja Modern

DEJ – Parcul mic din Piata Bobalna

GALATI – Parcul Oraselul Copiilor

ORADEA – Oraselul Copiilor – Parcul Rogerius

PITESTI – Parcul Primariei, cu sprijinul Asociatiei „Sprijin pentru viata”

SATU MARE – Piata Libertatii, in fata statuii Vasile Lucaciu

SIBIU – Parcul Sub Arini, la statuia lui Mihai Eminescu

TARGU JIU – Piata Prefecturii, la Catedrala

TIMISOARA – Str. Banatului nr.5 (continuarea B-dului Budai Deleanu) ”

SursA: Cronica de Iași

 

 • 9 Mai 2012

Hristos a înviat!

Am creat o nouă pagină, unde puteți găsi o poveste impresionantă:

Povestea Marianei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s