Vorbe bune

Scriu mai jos cîteva cuvinte frumoase care mi-au/ne-au fost scrise pentru ca să simțim că nu sîntem singuri în durerea noastră.

 • ”Sfîntul Nectarie să-l primească și pe voi să vă mîngîie! Cu durere și împreună-rugăciune, N.”
 • ”Dumnezeu să vă întărească și să vă mîngîie. AM fost alături de voi în durerea voastră. Această grea încercare are rosturi numai de Dumnezeu știute.” (Părintele duhovnic)
 • ”Ne pare rău pentru sarcina întreruptă. Condoleanțele noastre. Simțim împreună cu voi. Trebuie să fie foarte greu. În asemenea cazuri nu se pot da sfaturi, ci se poate doar sprijini cu toată putința pe cei aflați în situație. Decesul unui copil este într-adevăr un lucru pe care nu-l putem înțelege și nu-l putem uita… H. și familia”.
 • ”Eufimia mea iubita, Domnul sa-ti binecuvanteze lucrarea! Si sa-ti intareasca inima! Si sa te mangaie ca sa daruiesti si celorlalti raniti din mangaierea ta. Cu drag si rugaciune si binecuvantare, Maica Siluana”.
 • ”Dragă Matușka Eufemia,
  Îmi pare foarte rău de pierderea fiului tău Nectarie. A fost înainte de termen? Cîte săptămîni aveai?
  Durerea pierderii unui prunc este teribilă. Eu încă sufăr pentru că l-am pierdut pe fiul meu Innocent și asta nu o să înceteze vreodată. Sînt sigură că lumea ți-a spus că ”o să te simți mai bine” și e cam greu să îți imaginezi cum va fi asta. Într-adevăr, în primele săptămîni după moartea lui Innocent am crezut că voi muri și eu. Îmi doream doar să fiu cu copilul meu. Dar asta nu era posibil, deoarece el nu era cu mine. Pe măsură ce au trecut săptămînile și lunile, gradual, am început să mă simt mai bine. Acum sînt ”mai bine”, dar nu „bine”. Am avut multe zile și multe perioade de timp pline de tristețe și încă plîng. Data la care ar fi trebuit să îl nasc era 30 septembrie. O să îi facem un parastas (panihida) în 6 octombrie, ziua de sărbătorire a Sfîntului Innocent.
  Nu o să îl uiți niciodată pe micuțul tău Nectarie. Amintirea lui o să îți aducă atît bucurie, cît și durere. E un proces de vindecare foarte lent. Doar Dumnezeu poate să ne ajute să trecem peste asta, deoarece doar El este Puternic și Mare. Duhovnicul mi-a spus să nu sufăr prea mult pentru Innocent, deoarece aș putea să îl întristez (în Ceruri). Însă, este cam greu să îmi amintesc asta uneori.
  Sînt bucuroasă că blogul Lost Innocents ți-a fost de folos. Te rog să îmi spui dacă mai trebuie să adaug ceva. Am creat acest blog după moartea lui Innocent. Nădăjduiesc să fie de ajutor și altor femei, mai ales femeilor ortodoxe. Poți să îmi scrii oricînd simți nevoia să o faci. E de ajutor dacă putem să vorbim despre pruncii noștri cu oameni care nu se simt inconfortabil să vorbească despre asta și care nu încearcă să îți spună că totul e ok. Încă o dată, îmi pare rău pentru pierderea ta.
  În Hristos, Mat. Anna
  (În ce zi îl comemorezi pe Nectarie? O să îl adaug pe pomelnicul meu (și pe tine, bineînțeles).)”
 • ”Deci o să îmi aduc aminte de Nectarie în 30 august. Îmi pare rău că s-a întîmplat astfel. Nici eu nu am avut vreun indiciu că ceva nu e în regulă. L-am pierdut dintr-o dată. Înainte, nu am avut nicio problemă cu ceilalți cinci copii și deci a fost un șoc. Arăta bine cînd l-am născut și nu am avut nicio infecție. Pot doar să mă gîndesc că a avut un cheag de sînge în cordonul ombilical. Nu te simți vinovată pentru ce ai făcut și pentru ce nu ai făcut. Ești singura care s-a aflat în situația ta. Nu te poți compara cu alte cazuri (și eu a trebuit să învăț lecția asta). Mă bucur că părintele l-a ținut pe Nectarie și că i-a făcut fotografii. Frecvent, mă întorc în trecut și mă uit la pozele cu Innocent. Chiar ieri le-am printat și le-am pus într-un album. Confecționez o cutie cu amintiri și vreau să am fotografiile pentru a le putea pune înăuntru. Cutia e afară acum, pentru că tocmai am vopsit-o. Ajută să faci lucruri de acest gen.
  Mă bucur că doctorul v-a dat trupul lui Nectarie ca să îl înmormîntați. În țara noastră (Statele Unite ale Americii) – așa cum ai putut citi pe blog – părinții nu au dreptul să ia trupurile copiilor lor. Sper să se schimbe asta pentru că e greșit. Dacă vei vrea să îmi arăți pozele cu Nectarie, aș fi onorată să le văd. Înțeleg că ăsta e un lucru foarte intim. Mă bucur că Matușka Natalia ți-a trimis link-ul! Poți să îl trimiți oricui crezi că îi este de folos. Nădăjduiesc ca într-o zi  să îl traduc și în alte limbi pentru a-l face mai accesibil celor care nu știu engleză.
  Pupici și rugăciuni, Mat. Anna”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s