Bune practici

Cazul Portugaliei

30 Mai 2015, Sîmbăta Cincizecimii

Decizie istorică a Curții Supreme din Portugalia: Pruncul nenăscut NU este doar o parte a corpului mamei, ci o ființă umană, cu demnitatea unei persoane

În disputa pro și contra avort, tabăra pro aduce în discuție faptul că pruncul din pântecele mamei nu este o ființă umană, așadar n-ar beneficia de drepturile unei persoane.

Această argumentație a primit o puternică lovitură juridică din partea Curții Supreme de Justiție a Portugaliei.

Curtea a fost chemată să se pronunțe în cazul unui bărbat de 25 de ani, care a decedat în urma unui accident de mașină și care a lăsat în urmă un copil de 18 luni și pe soția sa însărcinată cu al doilea copil.

Judecătorii au trebuit să decidă în ce măsură copilul nenăscut la data accidentului lui poate fi îndreptățit la o compensație pentru pierderea tatălui său, informează Știri pentru viață.

114543

Curtea a decis astfel:

Copilul nenăscut este o ființă umană într-o fază particulară a vieții sale, care se dezvoltă progresiv și neîntrerupt, ca fiecare dintre noi cei născuți deja.

La naștere, ființa umană intră în „polis” (societate) de aceea legea face distincție și acordă relevanță acestui fapt. Dar este aceeași ființă umană ca și înaintrea nașterii.

Copilul nenăscut este o ființă umană vie cu întreaga demnitate inerentă persoanei umane. Nu este un lucru. Nu este o parte din viscerele mamei.

Nu legea este cea care definește persoana. Calitatea de ființă umană este apriorică legii și statului însuși. Este biologică. Legea, care se schimbă din când în când și de la loc la loc, nu poate niciodată nega personalitatea umană. Rolul legii este acela de a recunoaște și proteja fiecare ființă umană(Art. 24 și 26 din Constituția Portugaliei).

Poziția în care s-ar afla cei doi copii față cu drepturile la compensații le-ar viola dreptul constituțional la egalitate. Cea mai mare daună în acest caz este lipsa sprijinului necesar și al afecțiunii paterne pe care ambii copii o simt cu intensitate echivalentă.

Concluzia Curţii:

Copilul nenăscut nu este o simplă masă organică, o parte a corpului mamei, sau, în expresia latină clasică, o «portio viscerum matris», ci o ființă umană cu demnitatea unei persoane umane, independente de sistemul legal al fiecărui stat, fie că acesta recunoaște sau nu personificarea sa legală.

Pentru a citi decizia în original, faceți clic AICI.

SURSA: www.activenews.ro

Cazul Germaniei

Am postat mai jos o scrisoare pe care am primit-o de la prietenii noștri din Germania – familia unui preot protestant. Mi-ar plăcea ca și în România să existe o legislație asemănătoare cu cea din Germania în ceea ce privește atenția față de părinții care au pierdut un prunc. Poate, cîndva, vom reuși să ne schimbăm și noi mentalitatea vizavi de această temă. Părintele duhovnic mi-a spus despre cazul Germaniei următoarele: ”Mi se pare interesant și ar fi un mare lucru dacă ceea ce a fost obținut în Germania ar putea fi implimentat și la noi. Protestanții au fost mai aproape de Dumnezeu decît noi în această privință.”

Iată mai jos un fragment din scrisoare:

”Decesul unui copil este într-adevăr un lucru pe care nu-l putem înțelege și nu-l putem uita. Ai întrebat ce atitudine are biserica protestantă în asemenea cazuri. A fost și aici un drum lung și greu; în multe cazuri contraproductiv celor care se aflau în doliu. A existat – nu pot să spun pînă în ce an – o tăcere asupra copiilor decedați înainte de naștere.

Dar lucrurile s-au schimbat. A existat o dezbatere publică inițiată de biserici (protestantă și catolică) mai întîi în parlamentul landurilor și, în sfîrșit, în parlamentul Germaniei. Scopul principal al acestei discuții a fost recunoașterea vieții începute – ca o viață dată spre ocrotire și ființă – din prima zi a fătului.

Actualmente există o lege care obligă spitalele și moașele să ofere părinților posibilitatea de alegere între despărțirea de făt – dacă acesta a avut o greutate de 500 grame, prin luarea de rămas bun într-un cadru ocrotit în incinta spitalului sau de înmormîntare a fătului. În orice caz, se respectă voia părinților și li se acordă asistență medicală, psihologică sau duhovnicească. Sînt cazuri în care părinții doresc prezența preotului la despărțirea de copil. Toate spitalele au deci o listă de preoți care pot fi chemați.

În sfîrșit, cele trei părți implicate decid de comun acord drumul pe care îl vor urma în ceea ce privește despărțirea dintre părinte și copil: 1. înmormîntare, 2. incinerare sau 3. dispunerea fătului pentru analize ample. Pentru ca să ia aceste hotărîri părinții au o anumită perioadă de timp la dispoziție. Aceasta este limitată, dar nu cunosc exact limitarea. Cred că depinde și de evoluția copilului decedat.

În fiecare caz se înregistrează copilul, se dă părinților certificatul de naștere cu numele copilului și mamele au drept la asistență socială (concediu maternal, bani, etc.), ca și într-un caz normal de naștere.

Independent de situația din spitale la naștere, în Germania există o zi de comemorare a copiilor decedați. Este un termen stabilit fix: a doua duminică din decembrie. Atunci se oferă slujbe regionale la care sunt invitați părinții cunoscuți de preoții lor. Dar invitațiile se trimit și oficial prin presă, astfel încît se pot alătura acestor slujbe și oameni care vor să îi susțină sau să fie alături de părinți.

La ora 19:00 cei care vor se pot alătura acțiunii Worldwide cadellighting aprinzînd o lumînare în geam sau în interiorul casei. http://www.compassionatefriends.org/News_Events/Special-Events/Worldwide_Candle_Lighting.aspx

http://www.compassionatefriends.org/home.aspx

În fiecare comunitate în timpul rugăciunii principale, înainte de Tatăl nostru,  preotul se roagă pentru copii decedați și pentru părinții lor.

Și încă un lucru trebuie să amintesc: în fiecare an (asta de vreo patru ani) în Aprilie există o săptămînă de ocrotire a vieții, care are ca temă aspectul de pierdere a ființei vieții. Această campanie este oficială și are loc în toată Germania. Campaniei i se alătură toate instituțiile oficiale: politice, biserica, organizații Caritas, Diaconia, etc. Promotorul principal al acestei campanii sînt bisericile istorice. Vă salută H. și familia. ”

În cazul în care ați ajuns pe această pagină și știți alte cazuri de bună practică în acest domeniu, vă rog să mă contactați aici. Mulțumesc.

Un răspuns la Bune practici

  1. Laura zice:

    Doamne ajuta. Ma iertati caci nu stiu la ce categorie sa ma adresez. As avea nevoie URGENT de sprijin cu informatii despre cadrul legislativ conform caruia parintii au drepturi asupra trupului copilasului avortat in urma unei pierderi de sarcina. In maternitate la noi au mai fost cazuri cand dr nu au vrut sa le dea parintilor trupului copilului.
    Ma iertati!
    Laura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s